De 3 voornaamste oorzaken van dataverlies en downtime

Oorzaken dataverlies en downtime

Een nachtmerrie voor iedere organisatie; opeens valt de stroom uit en de bestanden waar u of uw medewerkers mee aan het werk waren, zijn niet opgeslagen. Een andere situatie kan zijn dat u of een van uw medewerkers per ongeluk op een phishing mail klikt en daarmee hackers toegang geeft tot uw data. In beide situaties bent u blij dat u een back-up hebt gemaakt waardoor u binnen enkele minuten alle bestanden kunt terughalen en gewoon verder kan werken. Oeps denkt u! Wat blijkt, de laatste back-up was van een week geleden. Dit betekent dat u gegevens kwijt bent waar u de afgelopen week(!) aan gewerkt hebt.

Dataverlies is een veelbesproken thema bij bedrijven. Uit onderzoek van Dell EMC blijkt dat 46% van de bedrijven wereldwijd afgelopen jaar te maken hebben gehad met onverwachte systeemuitval waarbij belangrijke data verloren is gegaan. Kosten van dit verlies liggen jaarlijks gemiddeld rond de € 517.000 euro. Een hoop geld dat u liever in andere zaken investeert dan het terughalen van verloren data.

Kort gezegd, u wilt verlies van belangrijke data voorkomen. Voordat wij met concrete oplossingen komen voor het veiligstellen en terughalen van verloren data, gaan we eerst dieper in op de oorzaken van dataverlies en downtime. In het onderzoek dat uitgevoerd is door Dell EMC laat de meest voorkomende redenen zien die verantwoordelijk zijn voor verlies van data en downtime.

De voornaamste oorzaken van dataverlies en downtime:

#1. Hard- en softwareproblemen

Elk apparaat kan defect gaan, bijvoorbeeld de server waar al uw medewerkers op inloggen om toegang te krijgen tot hun werkplek of een werkstation zoals een laptop die medewerkers gebruiken om lokaal te werken. In een server of werkstation kan namelijk de harde schijf kapot gaan waardoor data verloren gaat. Wanneer dit gebeurt en u geen werkende back-up hebt gemaakt dan bent u deze bestanden kwijt. Naast hardware zijn ook softwareproblemen volgens het onderzoek een voorkomende oorzaak van downtime en/ of dataverlies. Software kan namelijk beschadigd raken door fouten in updates, hierdoor hebt u niet langer toegang tot bestanden die u hebt gemaakt met behulp van deze specifieke software.

#2. Fouten door menselijk handelen

Dataverlies wordt niet alleen door technische mankementen veroorzaakt maar ook door menselijke fouten. In de meeste gevallen komt dit door niet-opzettelijk handelen van mensen. Denk hierbij aan een medewerker die een phishing mail opent of per ongeluk bestanden verwijdert. Dit zijn zaken die ons allen kunnen overkomen. Echter, het komt wel eens voor dat medewerkers bewuste acties ondernemen met dataverlies als gevolg. Wij kunnen stellen dat het noodzakelijk is om actie te ondernemen en te inventariseren in data recovery en back-up mogelijkheden die gevolgen van menselijk fouten kunnen beperken of zelfs herstellen.

#3. Calamiteiten

Als laatste de calamiteiten, ook wel rampen genaamd. Denk hierbij aan bijvoorbeeld wateroverlast, brand of inbraak. Het is in zo’n situatie belangrijk om te beseffen wat heeft een dergelijke calamiteit voor invloed op uw data? Het is daarom noodzakelijk om hierover na te denken en uw organisatie hiervoor in te dekken.

Bedrijfscontinuiteit-vergroten

Bent u benieuwd welke oplossingen wij u kunnen bieden ter voorkoming van dataverlies en of downtime? Een van onze consultants vertelt u graag meer. Neem vrijblijvend contact op.