Voorkom ongewenste mail! 10 tips om spam te verminderen

ongewenste e-mail

U kent het wel, mails met voordelige leningen, grote gewonnen geldbedragen of dubieuze facturen. Het opruimen van deze spammail kost u iedere keer veel tijd en veroorzaakt vooral irritatie. Helaas is ongewenste e-mail niet volledig uit te roeien. Gelukkig zijn er wel verschillende manieren om deze mails te filteren en zo spam te verminderen.

10 tips die u helpen ongewenste e-mail (spam) te verminderen

#1 Gebruik een spamfilter

Het gebruik van een spamfilter zorgt er namelijk voor dat veel wordt tegengehouden. Het filter, welke automatisch wordt bijgewerkt, zorgt ervoor dat de meest recente spam in omloop wordt tegenhouden. Wanneer u op zoek bent naar een goed pakket, test dan alleen software van erkende bedrijven.

#2 Bescherm mailadressen en contactformulieren op uw website

Wanneer u een mailadres plaatst op uw website zet u de deur open voor zogenoemde spambots. Wat zijn dit? Spambots zijn programma’s die het web scannen op mailadressen en deze gaan gebruiken voor het versturen van spam. Met behulp van een tool kunt u dit voorkomen door het mailadres gecodeerd in de brontekst te verstoppen. De HTML-code wordt omgezet in een code die de spambot niet kan herkennen. Het mailadres wordt gewoon weergegeven als een aanklikbare link.

Naast mailadressen maken Spambots ook misbruik van uw contactformulier. Zorg dat deze beschermd is met een reCAPTCHA. Dit is een gratis service die uw website beveiligt tegen misbruik van formulieren. Middels het invullen van een code of een vinkje wordt bevestigd dat er geen spambot misbruik maakt van uw contactformulier.

#3 Nooit afmelden via de link in de mail

Bij ongewenste e-mail vindt u vaak een link om af te melden of uit te schrijven. Dat lijkt erg handig maar klik hier nooit op! U geeft hierdoor juist de bevestiging dat uw mailadres bestaat én dat u het bericht hebt gelezen. Uw adres wordt daarmee alleen maar waardevoller en het gevolg is dat u meer spam gaat krijgen.

#4 Spam onderwerpen blokkeren

Krijgt u vaak spam met hetzelfde onderwerp? Door het aanmaken van berichtregels in Outlook of Outlook Express kunt u deze automatisch laten doorverwijzen naar de prullenbak. Afzenders verwerken in een mailregel heeft geen zin aangezien afzenders continu veranderen.

#5 Dien een klacht in

Blijft u, ondanks alles, de ongewenste e-mail nog steeds ontvangen dan kunt u een klacht indienen bij Spamklacht.

#6 Gebruik markeringen

Het verwijderen van spam is vaak een tijdrovende klus. Om u tijd te besparen kunt u gebruik maken van markeringen. In Outlook kunt u bijvoorbeeld aangeven welke mails u belangrijk vindt. Wanneer u dit doet springen de ongewenste e-mails er direct uit. Alles kan nu in een keer verwijderd worden.

#7 Gebruik meerdere mailadressen

Het is aan te raden om zowel een zakelijk als een privé mailadres te hebben. Gebruik bijvoorbeeld uw privé mailadres voor bijvoorbeeld het registreren op websites of forums. Zo voorkomt u een overload aan berichten in uw zakelijke mailaccount. Er zijn verschillende providers waar u een gratis account aan kunt maken zoals Gmail of Hotmail.

#8 Neem spammers in de maling

Bent u een actief deelnemer van discussiegroepen op internet of bent u aangesloten bij een mailinglist? Let dan goed op bij het invullen van uw mailadres. Spammer hebben namelijk software om uw mailadres te herkennen. Om spam te voorkomen kunt u gebruik maken van het volgende trucje. Wanneer u een mailadres achterlaat voeg dan de hoofdletters NOSPAM (info@NOSPAMuwnaam.nl) toe. Op deze manier pikt de software van de spammers een verkeerd adres op, terwijl het voor iedereen duidelijk is dat dit adres niet klopt en hoe het moet worden aangepast.

#9 Gebruik de BCC-optie

Stuurt u hetzelfde mailtje naar meerdere mensen tegelijk? Maak dan gebruik van de BCC functie in uw mailprogramma. U voorkomt nu dat alle mailadressen gezien worden en alleen de afzender weet naar wie de mailtjes allemaal verstuurd zijn.

#10 Controleer uw mail op vaste tijdstippen

Wanneer u de hele dag uw inbox op mail controleert, trekken de ongewenste mailtjes onbedoeld uw aandacht. Wij raden aan om maximaal drie keer per dag in uw mailbox te kijken. Zo kunt u in een keer alle ongewenste mail verwijderen die u die dag hebt binnengekregen (als de spamfilter dit nog niet voor u heeft gedaan).

Meer focus op uw belangrijke mails?

Met onze complete mail oplossing, Hosted Exchange zorgen wij niet alleen voor een optimale beveiliging maar zorgen ook dat de meeste spam wordt geblokkeerd voordat het in uw mailbox terecht komt. Dit scheelt u tijd zodat u zich kunt focussen op uw belangrijke mails. Daarnaast wordt elke inkomende mail gescand op virussen en wordt geïnfecteerde mail direct in quarantaine geplaatst. Benieuwd wat onze complete mailoplossing voor u of uw organisatie kan betekenen? Bel ons op telefoonnummer 088 751 02 02 of vul het contactformulier in.