Thin client vs Ultra thin client: De grote verschillen

Ultra thin client

Wij krijgen regelmatig de vraag “wat is nu het voordeel van een Ultra thin client ten opzichte van een thin client”. En waarom zou u moeten kiezen voor een Ultra thin client? Wij hebben het voor u op een rij gezet.

Thin client

Thin client-apparaten zijn traditioneel gezien eindpunt apparaten voor desktopvirtualisatie met een uitgekleed besturingssysteem. De meeste thin clients draaien op Linux en of Windows. Naast het besturingssysteem beschikken thin clients over een lokale browser. Het is vrij lastig om een virus te krijgen op een embed windows systeem. Dit betekent niet dat u volledig vrij bent van virussen. Daarnaast meer onderhoud door het doorvoeren van software updates.

Ultra thin client

Een Ultra thin client heeft geen besturingssysteem. Ultra thin clients maken namelijk gebruik van een getunede onboard processor, speciaal ontworpen voor een van de drie virtual desktop protocollen (PCoIP, HDX, of RemoteFX). Dit zijn protocollen die cloud computing mogelijk maken. Het merendeel van de processen zoals het weergeven van informatie en draaien van de applicatie vindt plaats op een virtuele of stand-alone server. Doordat alles plaatsvindt op de server maakt dat de Ultra thin client niet alleen veel efficiënter dan een thin client maar zijn hierdoor ook immuun voor virussen. Ultra thin clients starten binnen enkele seconden op en verminderen uitval waardoor de productiviteit van eindgebruikers toeneemt.

De verschillen

Besturingssysteem

Ultra thin clients hebben geen besturingssysteem. Deze maken namelijk gebruik van hardware zoals een virtual of een stand-alone server. Een Ultra thin client maakt gebruik van specifieke thin client functies en dat betekent dus niet het hosten van een besturingsysteem.

Dit betekent:
100% virus vrij
Geen geheugen opslag
Hoge screen refresh en grafische performance
Binnen enkele seconden opgestart

Thin clients maken gebruik van een lokaal besturingssysteem. Daarnaast maken thin clients gebruik van lokale opslag en rekenkracht (cpu).

Dit betekent:
Kans op virussen
Traagheid na software updates

Applicaties

Ultra thin clients maken gebruik van toepassingen (applicaties) die zich bevinden op de virtual of stand-alone server. De Ultra thin client kan de meeste grafische veeleisende applicaties uitvoeren en ondersteunen op de hoogste kwaliteit.

Dit betekent:
Geen applicatie of security updates nodig
Geen lokale browser
Hoge screen refresh en grafische performance
Minder beheer lasten
Altijd up-to-date

Thin clients maken in tegenstelling tot Ultra thin clients gebruik van een lokale applicaties.

Dit betekent:
Regelmatig doorvoeren van applicatie of security updates
Traagheid na software update
Beheers lasten nemen toe
Lokale browser
Systemen zijn niet continue up-to-date

Beheer en configuratie

Ultra thin clients hebben geen besturingssysteem wat ten goede komt van de set-up tijd en het beheer. Mocht het voorkomen dat een Ultra thin client geupdate moet worden dan zal dit met name gaan om een kleine bios of chipset update. Deze update kan voor alle Ultra thin client direct doorgevoerd worden met behulp van speciale software.

Dit betekent:
Weinig beheer voor systeem als lokale gebruikersaccounts
Wijzigingen zijn direct beschikbaar
Geen backup en of restore nodig vanwege foutieve software upgrade
Update meerdere (of alle) Ultra Thin Clients tegelijk
Betere beschikbaarheid voor de gebruiker
Thin clients beschikken in tegenstelling van een Ultra thin client over een besturingsysteem. Dit is voor veel IT-beheerders een uitdaging. Dit komt doordat thin clients regelmatig (grote) updates nodig hebben. Deze updates kunnen niet tegelijkertijd doorgevoerd worden. Dit betekekent elke thin client een voor een updaten. Updates bij een thin client werken pas nadat het systeem reboot is.

Dit betekent:
Beheer lasten worden verhoogd
Wijzigingen zijn niet direct beschikbaar
Apparaten kunnen na de update verschillend reageren
Geen up-to-date systeem
Fouten in de software kunnen zorgen voor beschikbaarheidsproblemen

Levensduur

Ultra thin clients hebben geen draaiende onderdelen zoals een fan, of harde schijf. Hierdoor is de Ultra thin client client beter te gebruiken in zware omstandigheden zoals een stoffige of vochtige omgeving. Omdat applicaties niet lokaal worden geïnstalleerd zal de Ultra thin client geen last hebben van performance problemen. Deze twee elementen zorgen ervoor dat dit apparaat veel langer mee gaat.

Dit betekent:
Geen performance problemen
Robuust en daardoor te gebruiken in zware omstandigheden

Thin client hebben in verhouding tot een Ultra thin client een lokale cpu en opslag. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van lokale applicaties. Doordat software steeds groter wordt en de opslag en cpu gelijk blijven zal dit op ten duur nadelige gevolgen hebben voor de performance van het apparaat. Hierdoor heeft een thin client een veel mindere lange levensduur dan een Ultra thin client.

Dit betekent:
Een traag systeem na verloop van tijd en daardoor eerder aan vervanging toe
Op ten duur geen ruimte meer om updates uit te voeren.
Door draaiende onderdelen niet ideaal voor zware omstandigheden

Wilt u graag de voordelen ervaren van een Ultra thin client? Profiteer dan nu van een 30 dagen gratis demo. Vraag hier uw demo aan. Liever direct bestellen? Vraag hier uw offerte aan.