Een Thin Client oplossing, een boost voor uw IT en Organisatie

Thin Client

We zien dat veel kleine tot midden grote bedrijven nog gebruik maken van een vaste desktop. Maar waarom zou je een hele vloot dure pc’s beheren waarvan je weet dat deze maandelijks veel geld kosten? Er zijn bedrijven die het anders doen. Zij kiezen voor de Thin Client-oplossing. Dit is een goedkoper alternatief voor desktops en laptops maar biedt de gebruikers wel dezelfde gebruikerservaring als dat van een desktop.

Webapplicaties en de Thin Client als browser

De afgelopen tien jaar hebben we een verschuiving gezien in de manier waarop zakelijke applicaties worden gemaakt en ingezet. Vandaag de dag zijn alle zakelijke toepassingen toegankelijk via Remote desktop of via Cloud Computing. Dit biedt IT-afdelingen potentiële nieuwe kans.

Cloud Computing

Wat is Cloud Computing?

Cloud computing is een term die wordt gebruikt voor een internet server die gebruikers toegang geeft tot bestanden, programma’s, besturingssystemen en gegevens die vanaf elke locatie met internettoegang toegankelijk is. Cloud Computing biedt bedrijven een zeer betaalbare en schaalbare manier om technologische middelen toe te voegen wanneer nodig.

Wat is Remote Desktop

Een Remote Desktop is een functionaliteit die ervoor zorgt dat één of meer mensen via een pc of “thin client toegang kunnen krijgen tot een andere computer, de “remote”. Dit kan een computer zijn die u in de Cloud heeft draaien of op locatie.

Wat is een Thin Client?

Een Thin Client is een klein kastje wat in principe een kleine computer is die beschikt over een eigen besturingssysteem. Deze computer bevat ‘lichte’ componenten en is niet voorzien van bijvoorbeeld een harde schijf. De Thin Client laat het bureaublad van de server zien via een remote desktop verbinding (bureaublad op afstand). Je werkt dan in principe gewoon op de server. Wanneer je wat opslaat, wordt het dus ook op de server opgeslagen en niet op de Thin Client.

Ultra Thin Client vs Thin Client

Een Thin Client en een Ultra Thin Client zijn bijna identiek aan elkaar. Toch zit hier een verschil tussen. Het verschil zit hem in het besturingssysteem. De Ultra Thin Client beschikt namelijk niet over een besturingssysteem wat hem niet vatbaar maakt voor virussen, nauwelijks updates nodig heeft en super snel opstart.

Even de voordelen van een Thin Client op een rij:

✓ Een Thin Client helpt u om duurzame, blijvende verlaging van de IT-kosten te realiseren

Niet alleen het systeembeheer, onderhoud en ondersteuning worden veel economischer. Ook de extra kosten voor de aanschaf van nieuwe pc’s zijn niet langer nodig door de lagere initiële kosten van Thin Clients en hun langere levensduur. Thin Clients zijn klein en ruimtebesparend en doen afstand van alle slijtage gevoelige onderdelen. Daarbij bieden ze een maximale levensduur. Zonder ventilator en drives elimineert het natuurlijk ook het lawaai van de desktop.

 Het biedt u en uw medewerkers flexibele toegang tot data en applicaties

Een Thin Client biedt u de mogelijkheid om gemakkelijk thuiswerkplekken en vaste werkplek op locatie met elkaar te integreren. U ervaart bovendien directe toegang tot uw persoonlijke werkomgeving. Thin Clients maken het eenvoudig om toegang te krijgen tot verschillende server platforms als Windows, Citrix, Linux, Unix en oudere host-applicaties.

✓ Het biedt ideale arbeidsomstandigheden op elke werkplek

Een Thin Client-oplossing zorgt ervoor dat de IT-werkomgeving aangepast zijn aan de specifieke taken en behoeften van uw medewerkers. Dat betekent dat zij te allen tijde de beschikking hebben over de nieuwste applicaties en tools die ze nodig hebben om hun functie uit te voeren. De beschikbaarheid is optimaal omdat ieder werkstation dezelfde gecentraliseerde applicaties benadert, hierdoor kan een werknemer op een willekeurig terminal inloggen en is hij of zij niet langer gebonden aan een vaste werkplek. Dit zorgt ervoor dat de down time kosten van uw IT veel lager zijn dan wanneer er gebruik wordt gemaakt van desktops.

✓ Optimale bereikbaarheid van applicaties en bestanden

Een Thin Client oplossing zorgt ervoor dat uw bedrijfsnetwerk in hoge mate beschikbaar en bereikbaar is. Uit onze projecten blijkt dat we de down time van onze klanten met 79% per gebruiker hebben verminderd. Dit komt omdat alle bestanden of applicaties op een off-side of interne server draaien. En niet zoals bij een desktop op de locale harde schijf. Verder merkt u een toename van de beschikbare bandbreedte omdat alleen scherminhoud, toetsenbordcommando’s en muisklikken tussen de Client en de server worden verzonden. Daarnaast heeft u bij een Thin Client geen last van tijdrovende zaken zoals het her-installeren van applicaties of kans op dataverlies als gevolge van een lokaal opgeslagen bestanden.

 Snelle backup en herstelmogelijkheid op afstand

Zoals eerder is uitgelegd maakt een Thin Client gebruik van een server draaiende in een datacenter of bij u op locatie. Mochten zich problemen voordoen dan kunnen deze meestal snel en eenvoudig van een afstand worden opgelost. Dat houdt in dat je niet elke individuele pc’s hoeft te controleren, wat vaak een tijdrovende zaak is. Omdat een Thin Client gebruik maakt van een centrale aanpak, worden alle gegevens in een Thin-Client centrale server opgeslagen in plaats van de harde schijf op een desktop. Doordat gegevens op een centraal punt worden opgeslagen is het gemakkelijk om een Cloud backup te maken van alle belangrijke data en applicaties. Crashed uw systeem? Geen probleem. Binnen enkele minuten bent u weer up and running omdat de backup eenvoudig terug te zetten is.

Licenties

We zien regelmatig dat bedrijven die nog werken met desktops, softwarepakketten aanschaffen en deze vervolgens installeren op al hun computers. In eerste instantie lijkt dit een ideale oplossen, een keer een softwarepakket aanschaffen en vervolgens installeren op alle computers. Deze aanpak kan echter leiden tot inbreuk op auteursrecht, aangezien software fabrikanten werken met een licentie beleid. Dat houdt in dat software geïnstalleerd kan worden op een maximaal aantal desktops. Daarnaast zien we dat er ook bedrijven zijn die voor elke desktop een software licentie aanschaffen. Op deze manier zijn bedrijven vaak duurder uit. De oplossing is het centraal installeren van applicaties op een internet server. Op deze manier zijn licenties eenvoudiger te beheren en hoeven niet op iedere desktop geïnstalleerd te worden. Dit zorgt ervoor dat u met een Thin Client financieel voordeel behaalt en geen rompslomp heeft met verschillende licenties.

Wat heeft u nodig voor het overstappen naar een Thin Client oplossing?

 Terminal server

 Axel Thin client

 Internet verbinding

 Cloud computing/remotedesk

Switchen naar Thin Client

Overschakelen van een standaard desktop-omgeving naar een Thin Client is een IT- investering die zowel kleine bedrijven als grote ondernemingen leidt naar veiligheid, zekerheid en financiële voordelen.

Bent u benieuwd welke mogelijkheden Thin Client voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan telefonisch contact met ons op via 088 – 751 02 02 of via ons contactformulier.