Uw software als SaaS? Hier zijn 6 strategische overwegingen voor ISV’s

Strategie-Software-Vendors

Steeds meer en meer organisaties raken vertrouwd met de cloud. Bedrijven zijn daarnaast continue op zoek om kosten te besparen, flexibiliteit te verhogen en IT-problemen te verminderen. Dit is dan ook de reden waarom bedrijven steeds minder vaak software zelf aanschaffen maar steeds meer gebruik maken van SaaS diensten, ook wel software as a service genoemd. Er wordt voorspeld dat SaaS het nr. 1 softwareverbruiksmodel in 2018 zal worden.

Volgens Gartner, zal het SaaS model zorgen voor een daling in onderhoudsvergoedingen (updates en support). Dit kan weer leiden tot een omzetverlies van maximaal 40% voor independent software vendors (ISV’s). Dit betekent dat de prioriteiten van de ISV’s gaan verschuiven, wat leidt tot veranderingen in hun huidige operationele modellen. Zo zullen software vendors hun traditionele licentie- en onderhoudsmodel moeten transformeren naar een abonnementsmodel op basis van SaaS.

Door onze jarenlange ervaring in de software-industrie en de vele transities, kunnen wij concluderen dat er geen “one size fit all” aanpak bestaat. Wel zijn er een aantal thema’s die steeds terugkeren. Hieronder vindt u 6 strategische overwegingen voor u als software vendor.

1. Cloud platform: outsourcen of zelf bouwen?

Het bouwen van uw eigen cloud platform betekent dat u aanzienlijk moet investeren in uw eigen infrastructuur. Laat staan de investering die u moet doen in het ontwikkelen van nieuwe mogelijkheden. Als uw bedrijf zodanig groot is en u op een kostenefficiënte manier een cloud platform kan bouwen én onderhouden, dan kan dit zeker een mogelijkheid zijn. Als u een MKB onderneming hebt, biedt het bouwen van een eigen cloud platform geen concurrentievoordeel. U zadelt zich op met extra werk wat u beter kunt besteden aan het ontwikkelen van software. In dit geval biedt outsourcen een uitkomst.

outsourcing

2. Wees bedacht op lock-ins

Lock-ins kunnen uw groeiopties beperken en het moeilijker maken om uw strategie aan te passen. Wij hebben een aantal voorbeelden gezien waar de groeimogelijkheden van ISV’s sterk beïnvloed werden door technologie keuzes die ze in het verleden hebben gemaakt. Voordat u een technologische beslissing maakt die moeilijk om te keren is, adviseren wij u eerst uw klanten te analyseren. Deze informatie kunt u gebruiken voor het inrichten van een optimaal werkende infrastructuur, voor zowel nu als in de toekomst.

3. Profiteren van de “one size fits all” benadering van hyperscaling?

Branding en opstartprogramma’s, met gratis capaciteit, zijn vaak redenen waarom independent software vendors kiezen voor cloud giganten zoals Microsoft, Amazon of Google. In de opstartfase kan dit erg aantrekkelijk zijn. Echter, niet al uw klanten kunnen worden ondersteund door een openbaar cloud platform. Sommige klanten kiezen voor een combinatie van verschillende type cloud infrastructuren. Een lokale oplossing voor applicaties die veel opslag en high performance vereisen en een private of publieke cloud voor applicaties, zoals office 365, Exact en Salesforce.

Hyperscale

4. Het naleven van wet- en regelgeving

Bedient u een internationale groep klanten, dan krijgt u te maken met diverse wet- en regelgevingen die per land verschillen. In Nederland moet u zich houden aan de Wet bescherming persoonsgegevens. Dit houdt in dat u persoonsgevoelige informatie niet buiten Europa mag opslaan. Daarnaast wordt er van u verwacht dat u zaken omtrent de beveiliging in orde hebt. Volgens de Duitse wetgeving moeten overheidsinstellingen hun gegevens in Duitsland opslaan. Deze voorbeelden geven aan dat het raadzaam is om een risicoanalyse te doen. Zo komt u later niet voor verrassingen te staan.

wet- en regelgeving

5. Balans tussen kwaliteit, prijs en prestatie

De meeste ISV’s willen profiteren van schaalvoordelen die SaaS u kan bieden. Om deze reden wordt hardware als een dienst afgenomen in plaats van te investeren in eigen servers. Het biedt meer flexibiliteit en schaalbaarheid. Maar flexibiliteit heeft een prijs. Ga daarom altijd voor de prijs-prestatie verhouding die bij uw bedrijf past. Door uw kosten laag te houden bent u in staat betere marges te berekenen. Hierdoor kunt u meer investeren in R&D en innovatie. Let wel op dat dit niet ten koste gaat van de prestaties van uw software. Trage software kan een aanzienlijk effect hebben op de klanttevredenheid.

6. Bedrijfscontinuïteit

De continuïteit van uw organisatie is erg belangrijk. De continuïteit vergroot u door het kiezen van de juiste SaaS partner(s). Een goede SaaS partner probeert risico’s te beperken door het maken en het veilig opslaan van back-ups. Daarnaast heeft een goede SaaS partner verbindingen en opslag redundant uitgevoerd. In geval van uitval van een harde schijf of een verbinding, blijft uw software altijd beschikbaar voor uw klanten.

Welke strategische keuzes gaat u maken?

U wilt graag uw software als clouddienst aanbieden aan uw klanten. Wij kunnen ons goed voorstellen dat u nog niet precies weet waar u zoal rekening mee moet houden, wanneer u software als SaaS dienst gaat aanbieden. For All IT adviseert u op zowel strategisch als op uitvoerend niveau. Plan een gratis whiteboardsessie. Wij gaan dan samen kijken hoe wij u verder kunnen helpen.

Uitdagingen-software-vendors-whitepaper