Geen updates meer voor Windows Server 2008, hoe verder?

Windows Server 2008 stopt - geen updates meer

Met ingang van 14 januari 2020 stopt Microsoft definitief met de ondersteuning van Windows Server 2008 en Windows Server 2008 R2. Vanaf deze datum levert Microsoft geen gratis beveiligingsupdates, geen bug fixes en ook geen support meer. Naast dat dit direct tot een beveiligingsissue leidt, voldoet een bedrijf ook niet meer aan de AVG. Immers een bedrijf moet altijd aan technische en organisatorische beveiligingsmaatregelen voldoen.
Ons advies: gebruik de komende tijd om je bedrijf voor te bereiden en stap zo snel mogelijk over op nieuwe software.


Wat betekent dit voor de veiligheid?

De informatie van een bedrijf die op een server staat met Windows Server 2008 of Windows Server 2008 R2 loopt gevaar na januari 2020. Het maakt daarbij niet uit of de server op locatie (on-premise) in een bedrijf aanwezig is of in de cloud staat.

Security issues wanneer Windows Server 2008 support eindigt

Omdat het besturingssysteem van de server niet meer geüpdatet wordt is uw data vanaf 14 januari 2020 niet meer afdoende beschermd en een eenvoudig doelwit voor cryptolockers, virussen en andere malware. En dan hebben we het nog niet eens over hackers die actief in systemen proberen in te breken.

Niet upgraden naar een nieuwere versie kan tevens zorgen voor traagheid van uw netwerk en daarmee de productiviteit beïnvloeden.

Tijd voor actie!

Ben je eigenaar van een bedrijf of IT manager? Of ben jij, binnen het bedrijf waar je werkzaam bent, verantwoordelijk voor algehele IT zaken? Wacht dan niet tot januari 2020 en check welke versie jouw bedrijf gebruikt.

Vraag actief na bij je (externe) IT beheerder of Windows Server 2008 nog op je server is geïnstalleerd. Is dat het geval maak dan nu een plan om de overstap in de komende maanden te realiseren.

Je kunt de overstap op 2 manieren aanpakken:

  1. Huidige besturingssysteem (o.s.) vervangen door nieuwe Windows Server versie of
  2. Overstappen naar de cloud (waarbij het nieuwe besturingssysteem al is geïnstalleerd)

Wil je niet overstappen of kun je niet overstappen vanwege compatibiliteitsissues dan kun je overwegen om de “Extended Security Updates” aan te schaffen waarbij de kosten jaarlijks zullen oplopen. Houd hierbij ook rekening met extra kosten voor onderhoud en traagheid van je netwerk!

Hulp nodig of een second opinion?

Veel bedrijven zijn nog niet eerder overgegaan op het nieuwe serverbesturingssysteem omdat er geen rechtstreekse upgrade mogelijk is van Windows Server 2008. Het daarom zaak een gedegen inventarisatie te maken van de applicaties die een bedrijf gebruikt en daar een analyse van te maken.

Wil je vrijblijvend eens van gedachten wisselen? Of zoek je een partij die je kan helpen?


Ook interessant!

Support eindigt voor Windows 7 met ingang van 14 januari 2020

Windows 7 stopt!

Wat zijn de verschillen tussen Windows 7 en Windows 10

De verschillen tussen Windows 7 en Windows 10