Cryptolocker? Data vergrendeld? Waar is uw back-up!

Cryptolocker vergrendelt mijn data

Wij horen dagelijks verhalen van bedrijven die getroffen zijn door een cryptolocker virus. Als we kijken naar de cijfers zal het aantal bedrijven dat wordt getroffen door een cryptolocker de komende jaren fors toenemen. Zo blijkt het aantal ransomware aanvallen, wereldwijd, in 2016 verdubbeld te zijn. Uit een onderzoek van Checkpoint is een stijging te zien van 5,5% naar 10,5%. Dit houdt in dat de kans dat u getroffen wordt door een cryptolocker steeds groter wordt.

Wat is een cryptolocker?

Een cryptolocker is een virus wat verspreid wordt in een bijlage die wordt meegestuurd met mails en links. Nadat de bijlage is geopend sluipt de cryptolocker via het Windows systeem binnen en versleutelt in rap tempo computerbestanden.

Cryptolocker virus geactiveerd?

Niemand wil in deze situatie terecht komen en toch overkomt het vele bedrijven. Voor u het weet heeft een medewerker de bijlage geopend omdat het lijkt alsof het een factuur betreft van een bekend bedrijf. Helaas worden cybercriminelen steeds inventiever en zijn de bijlagen of links nauwelijks van echt te onderscheiden. Nadat de bijlage geopend is en het virus zich aan het verspreiden is, is het zaak snel te handelen middels een up-to-date back-up.

Wij horen in veel van de gevallen dat een klant blij is dat hij een goede back-up oplossing heeft en hierdoor behoedt blijft voor de gevolgen van dataverlies. Helaas zijn er ook klanten die gedwongen worden een keuze te maken doordat ze geen recente, of erger, geen back-up hebben; de keuze is óf gaan betalen en hopen dat de data beschikbaar wordt gesteld óf dataverlies accepteren.

Nu zien we dat veel bedrijven al in het bezit zijn van een online back-up (off-site). Naast alle voordelen heeft het in het geval van een cryptolocker virus het grote voordeel dat de back-up niet geïnfecteerd kan worden aangezien deze buiten de netwerkomgeving geplaatst is.

Zorg voor een goede back-up

Als bedrijf wilt u na een aanval van een cryptolocker uw back-up terugzetten en verder werken. Maar wanneer hebt u een goede back-up? Wij hebben een checklist samengesteld waaraan een goede back-up moet voldoen. Hebt u de checklist afgevinkt dan bent u verzekerd van een goede back-up wanneer u te maken krijgt met een cryptolocker.

Checklist:

1. Controleert u dagelijks de back-up?
Iedere dag een back-up maken betekent niet dat deze altijd gelukt is. Wilt u zeker zijn van een betrouwbare en volledige back-up, dan is het noodzakelijk om te controleren of deze ook daadwerkelijk geslaagd is.

2. Is uw back-up off-site?
Met een off-site back-up bedoelen wij dat de back-up wordt opgeslagen op een andere locatie dan waar uw servers of computers staan. Zo voorkomt u namelijk dat u uw back-up geïnfecteerd raakt.

3. Hebt u een recente back-up?
De vraag is hier hoeveel data kunt u missen? We zien vaak dat de back-up ‘s nachts gemaakt wordt. Als u vanuit deze back-up gaat herstellen kunt u tot 24 uur aan data kwijt zijn. U gaat immers terug naar de laatste back-up en bent u een dag werk kwijt! In veel situaties is dat voldoende, echter voor sommige applicaties is dit niet meer wenselijk. Inventariseer dit en neem eventueel extra maatregelen voor deze kritische data.

4. Wel eens een restore test uitgevoerd?
Het hebben van een goede back-up is essentieel. Maar wat hebt u aan een back-up als u deze niet kunt terugzetten? Wij raden u aan om regelmatig een periodieke restore test uit te voeren. Zo bent u namelijk verzekerd van een back-up die volledig én te herstellen is.

 5. Functioneren binnen een halve dag de belangrijkste applicaties weer?
Als het herstellen van de belangrijkste applicaties te lang duurt, heeft dit gevolgen voor de kosten die de downtime met zich meebrengt. Het is dus belangrijk dat de snelheid van de restore is afgestemd op de behoefte van bedrijfsprocessen en bedrijfscontinuïteit.

Bedrijfscontinuiteit-vergroten

Wij helpen u graag verder

Waarschijnlijk hebt u uw  ICT omgeving (volledig of deels) uitbesteed, zo ook het back-up gedeelte. U gaat er van uit dat het allemaal goed voor elkaar is totdat het zover is en er daadwerkelijk bestanden of data teruggehaald dienen te worden. Als u er dan achter komt dat het niet goed gaat bent u te laat!

For All IT helpt u met het in kaart brengen en het optimaliseren van uw back-up processen. Zo bent u verzekerd van een back-up die werkt! Wilt u een back-up die ten alle tijde teruggezet kan worden in een werkende omgeving?

Neem direct contact op via het contactformulier of bel ons op telefoonnummer 088 751 0202.