Windows 7 versus Windows 10 – De belangrijkste verschillen!

Windows 7 versus Windows 10 de verschillen

Microsoft heeft al in 2017 aangegeven te gaan stoppen met de volledige ondersteuning voor Windows 7. Door het wegvallen van deze ondersteuning en daarmee ook de beveiligingsupdates vergroot je de kans op infectie van virussen en malware als je gebruik blijft maken van dit besturingssysteem. En dat wil je echt niet! Wat kun je doen?

De meest voor de hand liggende stap is het upgraden naar Windows 10 of overstappen op een nieuw apparaat met Windows 10 geïnstalleerdBen je momenteel een Windows 7 gebruiker? Dan zal de overstap naar Windows 10 niet schokkend zijn. Na het lezen van deze blog ben je in ieder geval op de hoogte van de veranderingen in Windows 10 ten opzichte van Windows 7. Zo weet je precies wat je van dit nieuwe besturingssysteem van Microsoft kunt verwachten.

Ben je op zoek naar een ICT partij die je kan ondersteunen?

Veranderingen in Windows 10

De belangrijkste veranderingen hebben wij voor je op een rij gezet.

Design

Het eerste wat opvalt is het design. Waar de buttons en knoppen van Windows 7 rond en glossy zijn maakt Windows 10 gebruik van een flat design user-interface. Een design trend die we onder andere ook terugzien bij het operatingsystem van Apple.

Windows-7-en-windows-10-de-verschillen

Screenshot Windows 7 versus Windows 10

Naast het ingrijpende user-interface design hebben de pictogrammen zelf ook een ware make-over gekregen. In de praktijk horen we dat Windows 10 gebruikers met name erg te spreken zijn over het kleurgebruik en de gebruiksvriendelijkheid. Het doel van Microsoft is met dit nieuwe design om gebruikers een geweldige gebruikerservaring te bieden op elk type device met Windows 10. Naar onze mening is dat goed gelukt. Doordat het een en ander verandert is binnen het design kan de eerste kennismaking met Windows 10 even wennen zijn.

Notificaties

Windows 10 beschikt over een nieuwe functie, het “notificatie veld”. Dit veld kan de gebruiker oproepen door rechtsonder in het scherm op het icoontje -meldingen- te klikken. Deze aanvulling voegt alle systeemberichten, waarschuwingen en App meldingen samen op één locatie. Alle belangrijke informatie is hiermee direct inzichtelijk. Het lijkt een kleine toevoeging maar wel één die heel erg nuttig is.

Windows-7-en-windows-10-notifications

Screenshot Windows 10 notificatie veld

Opstartsnelheid

Windows 10 gaat efficiënter om met de resources van je computer. Dit heeft als voordeel dat het besturingssysteem minder van het geheugen vraagt om goed te functioneren. Daarnaast starten Apps, applicaties en programma’s tot wel 60% sneller op en werken soepeler. Ook het ontwaken vanuit de slaapstand gaat maar liefst 7 seconden sneller dan Windows 7. Deze performance voordelen maakt het voor gebruikers met een oudere computer of een thin client interessant om over te stappen.

Startmenu

Microsoft heeft het startmenu in Windows 10 flink onder handen genomen. Zo bevat het startmenu de bekende ‘tegels’ uit Windows 8.1 en zien we standaard een zoekveld icoon naast de startknop. Deze tegels en zoekfunctie zorgen ervoor dat gebruikers sneller toegang kunnen krijgen tot hun meest gebruikte documenten en favoriete programma’s en Apps.

Verschillen in Startmenu indows 7 versus Windows 10

Startmenu Windows 7 versus Windows 10

Browser Edge

Waar Windows 7 gebruik maakt van Internet Explorer beschikt Windows 10 over Edge. De Edge browser kan beter met de nieuwe standaarden overweg en biedt meer functies dan Internet Explorer. Zo kunt u met Edge aantekeningen maken op webpagina’s en een ‘uitgeklede’ versie van een artikel bewaren om later terug te lezen. Ook favoriete pagina’s kunnen worden bewaard in de leeslijst om ze op een later tijdstip te lezen, zelfs offline.

Altijd Synchroon

Met Windows 10 kun je gegevens zoals agenda, mail, foto’s en bestanden op je pc, telefoon en tablet automatisch laten synchroniseren. Dit kan met behulp van de nieuwe App van Microsoft de “Telefoonassistent”.  Al je data wordt draadloos verzonden naar je device en is compatibel met niet-Windows producten zoals Apple en Android.

Telefoonassisten

Efficiënt samenwerken

Ook nieuw in Windows 10 is OneDrive. Dit is een gratis service voor online-opslag die deel uitmaakt van jouw Microsoft-account. Je kunt het vergelijken met Dropbox. De 5 GB die OneDrive biedt je de mogelijkheid om je documenten altijd en overal veilig te raadplegen en te bewerken vanaf elke pc, tablet of telefoon. Documenten delen met collega’s behoort ook tot de mogelijkheid.

onedrive

OneDrive Windows 10

Werken op iedere device

Windows 10 biedt gebruikers de mogelijkheid om efficiënter te werken. Zo kunnen gebruikers onafgemaakte documenten zoals e-mails eenvoudig oproepen op ieder device met Windows 10 zonder in te leveren op de gebruikerservaring.

Microsoft-Windows-10-op-verschillende-devices

Windows 10 op diverse devices

Universal Apps

Windows 10 bevat de zogeheten Universal Apps. Dat zijn programma’s die op alle Windows apparaten draaien en synchroniseren: je laptop, desktop, smartphone, tablet en Xbox. Via de Windows Store kun je nog meer apps downloaden.

Optimaal beveiligd

Waar je met Windows 7 alleen kon inloggen met een wachtwoord biedt Windows 10 nu de mogelijkheid om in te loggen met een pincode. Uit ervaring weten wij dat gebruikers dit een handige feature vinden. Ook biedt de ingebouwde Windows Defender bescherming tegen malware en virussen.

Windows 10 pincode

Windows 10 inloggen met pincode

Klaar voor de overstap?

De veranderingen en verbeteringen in het design zijn niet heel groot. Echter de verbeterde prestaties, handige functies en het feit dat de upgrade gratis is, maken het aantrekkelijk om naar Windows 10 over te stappen.